1. לפנינו ערעור לפי חוק יישום תכנית ההתנתקות, התשס"ה - 2005 (להלן - החוק) על החלטת המשיבה מיום 14.6.11 (להלן - ההחלטה), אשר בה חושב הפיצוי הפיננסי עבור סניף שהפעילה המערערת בישוב המפונה גני טל על פי העמסת הוצאות כלליות לפי שיטת יחס מחזורים, ולא על פי מפתח תמחיר המבוסס על פעילות (שיטת ה - ACTIVITY BASED COSTING) (להלן שיטת ה - ABC), כפי שמבקשת המערערת.
עוד מבקשת המערערת בכתב הערעור, לקבוע כי הרווח התפעולי של הסניף יחושב על פי הוראות החוק כך שהוספת עלות שכר בעלים תהיה הוספה מלאה, כאמור בסעיף 11(ב) לתוספת השלישית לחוק, ולא באופן יחסי כפי שעשתה המשיבה.
המסגרת הנורמטיבית
2. בסעיף 66 לחוק, שעניינו פיצוי בשל סניף פעיל ביום הקובע, נקבע:
"הפיצוי בשל סניף שהיה פעיל ביום הקובע, יחושב לפי שווי הנכסים של הסניף או לפי השווי הפיננסי של הסניף, לפי בחירת הזכאי, ולענין זה יחולו הוראות סעיף 64(ב); בחר הזכאי בפיצוי לפי השווי הפיננסי, יגיש למנהל דוחות כספיים מבוקרים על ידי רואה חשבון לגבי פעילות הסניף בתקופה הקובעת, ובלבד שהדוחות לגבי השנים שעד 2002 יתבססו על נתונים שבוקרו בידי רואה חשבון לפני היום הקובע; לא הוגשו דוחות כאמור להנחת דעתה של ועדת זכאות, יחושב הפיצוי לסניף לפי שווי הנכסים שלו".
3. השווי הפיננסי של עסק, לרבות של סניף, מחושב לפי הכללים שנקבעו בתוספת השלישית לחוק.
הבסיס לחישוב הפיצוי לסניף במסלול הפיננסי הינו דוחות כספיים שבוקרו על ידי רואה חשבון לגבי פעילות הסניף, וככל שמדובר בשנים שעד 2002 - נדרש שהדוחות יתבססו על נתונים שבוקרו על ידי רואה חשבון לפני היום הקובע, וזאת על מנת למנוע אפשרות של "בישול" נתונים לצורך הפיצוי בלבד.
4. על פי סעיף 9 לתוספת השלישית לחוק, הפיצוי יחושב על ידי הכפלת ממוצע הרווח התפעולי של העסק בתקופה הקובעת, לאחר הפחתה של 30% ממנו, ב"מכפיל לעסק" כשמשמעותו בסעיף 12 לתוספת השלישית.
קביעת הרווח התפעולי נעשית בהתאם להוראות סעיף 11 לתוספת השלישית, כאשר הפיצוי מחושב לפי הרווח התפעולי "לפני הוצאות מימון ומסים" ולפני "הוצאות אחרות" ו"הכנסות אחרות", כמצוין בדו"ח הכספי של העסק, כשהוא מתוקן על ידי הוספת עלות שכר הבעלים, אם ניתן, כאמור בסעיף 11 (ב)(1) לתוספת השלישית לחוק, והפחתה נורמטיבית של עלות השכר, דהיינו עלות שכר רעיונית, כמפורט בסעיף 11 (ב) (2) לתוספת.
5. לאור האמור, כחלק מחישוב הרווח התפעולי של עסק (ובמקרה שלפנינו של סניף) - יש לחשב את הוצאותיו.
הוצאות הסניף נחלקות לשני סוגים - הוצאות ישירות, שניתן ליחסן באופן ברור לסניף (כגון הוצאות בשל דמי שכירות, שכר עובדים וכו'), והוצאות עקיפות (כלליות), דהיינו הוצאות של כלל העסק, שיש ליחסן לכל סניף וסניף על פי מפתח ייחוס כלשהו, הואיל ומדובר בהוצאות שתומכות בפעילות כלל הסניפים, וביניהן הוצאות הנהלה כללית, הוצאות משרדיות, הוצאות מחשוב, הוצאות פרסום , וכיוצא באלה.
הוצאות ישירות בלבד נותנות תמונה חלקית לגבי הוצאות הסניף, ויוצרות רווחיות מוגזמת של הסניף ובלתי פרופורציונלית לרווחיות העסק כולו.
התעלמות מהוצאות עקיפות מביאה להגדלה מלאכותית של הרווח התפעולי, דבר שמביא למתן פיצוי ביתר, וממילא אינה עומדת בהלימה עם כללי החשבונאות המקובלים.
הרקע והשתלשלות ההליכים המשפטיים
6. המערערת התאגדה כחברה בישראל בשנת 1962, ועיסוקה בתחום המסחר בתשומות חקלאיות.
למערערת היה סניף פעיל בישוב המפונה גני טל, אשר פעל במשך תקופה של למעלה מ - 20 שנים בטרם פינוי גוש קטיף באוגוסט 2005 (להלן - הסניף).
7. בשנת 2005 הגישה המערערת תביעה לפיצוי על פי החוק בטענה כי הסניף היה במשך כל שנות קיומו רווחי ביותר, ויצר את מוקד הרווח השני בגודלו בחברה מתוך 33 סניפים שפעלו באותה עת.
המערערת תבעה שיחושב עבורה תחשיב פיצוי בשל הסניף על פי השווי הפיננסי שלו לשנים 2003 - 2000.
8. לאחר שני הליכי ערעור (ו"ע 103/07 ו - ו"ע 200/08) הוכרה המערערת, בפסק דין מיום 7.7.09, כזכאית לפיצוי כ"סניף שהיה פעיל ביום הקובע" לפי סעיף 62 לחוק, והדיון הוחזר למשיבה על מנת לערוך תחשיב פיצוי לסניף של המערערת, לאחר שיוגשו השלמות טיעונים ומסמכים נוספים.